Monday, February 20, 2012

Yeast Infection..HELP!!

Salam buat semua.Selamat hari Isnin!

Heh. Saya mula cuti hari ni. Hari Khamis masuk wad, Hari Jumaat masuk ubat (Induce).Hari Sabtu dijangka beranak!..Kalau cepat dilate maka hari Jumaat juga saya bersalin.Fuhh.Sesungguhnya saya amat takut!Sedang memujuk anak dlm perut supaya keluar sebelum di induce.Hehehe..

Tanda-tanda awal bersalin dah ada pada saya:

  • Kerap buang air besar, BAHAN BUANGAN mula cair. (ayat sopan)
  • Kerap kentut. Dalam sehari ntah berapa kali saya kentut
  • Kerap buang air kecil. Of course bila si kecik ni berpusing, adakalanya terus terkencing dlm seluar.*haih..sadis*
  • Dah rasa pattern sakit belakang and sakit macam senggugut. Makin kerap. Perut pun dh mula mengeras. At first ingat baby gerak. Tapi bukan, mmg perut mengeras.
Lately ada rasa bwh abdomen sakit. Tp sy igt mungkin itu contraction.*pandai-pandai bwt andaian sendiri*

Tapi kelmarin ada rasa cecair mengalir, bila sy cek ada lendir warna HIJAU!!!ya..seperti hijau kahak.

Saya musykil. Kenapa hijau??Tekstur seperti gam, berlendir seperti kahak. Bau ada sedikit kurang enak.Sebelum ni keputihan saya warna putih dn kekuningan cair.

Saya terfikir..*air ketuban kah??* kerana ada yg kata kalau Hijau itu takut baby sudah BERAK dlm perut.Tapi ini lendir..bukan cecair.

Jenuh saya Google malam itu. Dengan tekun mencari apa itu dan kemungkinan lendir hijau tersebut.

Hasil Carian ' Greenish discharge during pregnancy ' ini yg saya dapat.

Green discharge in appearance and is accompanied by a foul smelling odor, it could be the symptom of a vaginal infection or perhaps even a sexually transmitted disease. Even if the discharge is not accompanied by itching, a burning sensation or general irritation, one cannot rule out the possibility of an STD and it would be advisable to consult a doctor immediately as it may affect your pregnancy and harm your child. Sexually transmitted diseases can cause premature labor and also lead to infections of the uterus after delivery. Occasionally they may lead to still births and the child may be born with birth defects. It is important to not self-medicate in this condition as over the counter medicines may not be beneficial and may again prove detrimental to your child. Green discharge is almost certainly caused by an infection of some sort and requires medical attention.

Sungguh sy menggelabah puyuh lepas dpt tau yg ianya infection. Rasa mcm nak pg klinik malam tu juga. Tapi mana ada klinik yg buka. Huuu..

Esoknya saya ke klinik pakar sakit puan. Mmg saya selalu ke situ sbb doktornya prempuan. Saya dengan tak malunya tunjuk padanya panty liner yg ada lendir hijau itu. Terus dia kata infection. Lalu dia memanggil assistantnya dan berkata:

"Get me the speculum..plus..bla..bla..bla.."

Saya telan liur..SPECULUM????oh tidak!!

Bagi yg pernah buat ujian pap smear mungkin tahu apa itu speculum. Saya tahu pun sbb sepupu saya pernah cerita.

" I nak tgk vagina u,kalau byk lendir hijau tu i cuci then i masuk ubat."

Kemudian saya disurh baring atas katil di bilik yg disediakan. Segala seluar termasuk yg dalam kena tanggal.Kemudian baring dalam posisi di bawah

Huuu..


Ohh. terasa sgt segan. ye la org x penah beranak lg. Mana penah seumur hidup ko mengangkang mcm ni depan org lain selain suami tercinta. Nasib baik doktor perempuan.

ini rupa speculum

Dimasukkan ke dalam vagina

Ini yg doktor nampak.

Bad infection. kata doktor. Oh ya, gambo di atas bukan saya punya, Hasil google. Tp sy agak mcm ni kut rupanya sampai doktor kata bad infection.

Sesi mencuci bermula, dah la masa dia sumbat speculum tu saya dh menggelupur. Ini dia sumbat pulak kapas.Lepas tu dia boleh pusing dan godek2 kapas tu macam ala2 tengah sental periuk.Adoila.Rasa mcm nak naik kaki je.

"Relax dear..jgn kemut, doktor susah nak cuci." ohhh azab..

Lepas cuci dia sumbat pulak ubat.Gila dalam dia sumbat..SENAK!!!

"Ok done.Nanti beranak lagi sakit tau. Setiap 4 jam kena seluk."

Aduhai..

Kata doktor infection saya jenis biasa dialami oleh pregnant ladies yg lain. Sbb saya ada GDM so bakteria lg suka membiak di situ..Hampeh.

Nasihat doktor:

  1. Pastikan pakai panty jenis cotton..or serap peluh
  2. Pastikan bahagian tu sentiasa kering. 
  3. Banyakkan minum air masak. Sebab kuman akan keluar bersama2 air kencing jika kita kerap kencing.
Ohh..saya trauma. Macam mana nk beranak ni??

35 comments:

!k@ said...

saya pernah bleeding masa 7bulan..masuk wad..sgt fobia ngan speculum tu..huhu..4kali kena cek pakai benda tu...huhu
pernah jugak kena candidiasis..masuk ubat kat tut...tapi masuk sendiri..huhu..

amal said...

pengalaman saya sama macam ika ehehe.. ada bleeding masa minggu 16, kena masuk speculum ni la huhu.. pastu skali lagi masa minggu ke 28.. jangkitan kulat ni pon kena jugak, masuk ubat sendiri jugak hihi... dah ngandung ni macam2laa..

dear, kita punye due date sama kan?? nape awal sgt nak kena induce? huhu.. saya nih langsung takde tanda2 nak bersalin.. rasanya nak kena induce jugak nanti ni sebab baby dah besar uhukuhuk...

good luck tau, semoga dipermudahkan semuanya :)

Miss Sunshine said...

SubhanaAllah... tetiba rasa ngeri sangat nak bersalin.... besar betul pengorbanan seorang ibu kan..

Take care dear.. semoga dipermudah segala urusan

azzpinky said...

Saya pon pernak kena warded time 35th weeks klau xsilap...time tu kandungan protein tggi dlm urine..sblm msk ward pon gynea ada ambik sample sel dlm vagina utk test ada infection ke x..tp rsnya diorg xguna speculum tu, juz cotton bud shj...Alhamdulillah, xde infection...Drop by my blog http://nalurimurni.blogspot.com/2012/02/1-year-experience-raised-up-zameer.html ada cite pglmn sy kena induce n last skali ke c-sect jugak...gud luck for u...bykkan bc doa nabi yunus yer...

CikNaa said...

ya Allah, sgt menyeramkan.. ni yg takut nk beranak nih. seluk2 pun dah seram. ini kan pulak guna mende alah speculum ni.. ark!

hana yoriee said...

hana pun ada yeast infection. tp tak keluar kaler hijau, juz keputihan yg byk. Dr sahkan masa buat urine test tu. nasib tak masuk speculum tu.hoho..dia juz bg antibiotik je sbb kebetulan ubat yg masuk kat miss v tu habis.

gud luck dan semoga dipermudahkan =)

choclairissa @ intan marliana said...

wahhh seram pun ade bace entry ni~~
besarnye pengorbanan seorang ibu...mmg dh xboleh control2 dh :)

~YUN~ said...

ouch!yun penh kene masa anak dara..doc xseluk,just bg antibiotik sebab belum kwin kn...xpe dear,jgn takut nk bersalin,nti bila da sakit and sampai masa,u akan rela kan jeeee....hehe!

aTy _faRed~ said...

halamak..tetibe takut jugak...
neway...nak bersalin tu..saye doakan semoge semuanyer dipermudahkan ..aminnn...

ctmah said...

cuaknyeee...
tibe2 rase berdebar2 dh...padahal br je 13weeks.huhuh
btw, hopefully semua OK yek.chaiyok wak

Julie M Gumpil said...

I pernah alami masalah ni... Tapi masa tu doktor bg ubat.. Malam kena masuk ke dalam dot dot.. Tak selesa lansung.... seminggu dah ok...

Mrs Najib said...

Dear

Wan pun xsuke n ngeri kot bile specturum masuk bawah saya siap benda tue t'pelanting plak sebab sy kemut..

2x gak dr hospitcube masuk balik dh lah hsptl sejuk mengigil dgn pertama kalinye husband xleh masuk plak tue..

ketikketok said...

kalau yis boleh buat roti ok gak eik..cuba la cari DABUS buat cucian dan jika anda telah disahkan mempunyai fibroid,cyst dan dinasihatkan membuat pembedahan..makanlah SALAMON selama 1-2 minggu. Selepas itu buatlah pemeriksaan semula di klinik.

Anonymous said...

aѕide fгom arthгitіs, sеnsual masѕage massagе their major sensual massage fасtors journey up the thгоat and οver thе рsyche.

Whеn уou seaгch for this production
οn the internet, of уour tгаining and licеnѕing to avoid hаrming
a Patient οr іncurring іnԁebtedness.
A ѕurvey of 20 patients with arthritic arthritіs anԁ 20 ѕound aѕcendаncy
subjectѕ conduсted at a Germаn infіrmary, reported іn jeԁer ρaw eine zur Verf�gung
und beginnt damit, mit Zusatz von �l zu mаssieren.
Particiрants ωere assigneԁ rаndomly anԁ ѕeverity by mаkіng a
homemade relaхіng Senѕual Maѕsage
Using introԁuctоry natuгal ingreԁients.


Here is my web blog ... webpage
My web page ::

Anonymous said...

But it wholе shebang.

Here is my ωebsіtе ... tantra london
My webpage :: london tantra

Anonymous said...

turtnweq oo wva magic of making up review hvsshν vouist

Anonymous said...

Nοrmally ӏ don't read article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite nice post.

Also visit my webpage dieta equilibrata

Anonymous said...

Do you hаve a ѕpam issue on this site; Ӏ also am а bloggeг, anԁ I wаs wanting to
know your situаtion; ωe have cгeatеd some nice proceԁuгеs anԁ we аrе looking tο swаp solutions with others, be sure to shoot me an email if іnterestеd.



Stоρ by my pagе ... Diete Dimagranti

Anonymous said...

Thank уou, I have гecently been ѕearсhing for information about this subject for а long time and yοurs is the grеatest I've discovered till now. However, what concerning the bottom line? Are you positive in regards to the source?

Here is my blog ... dimagrire pancia

Anonymous said...

I am truly gratеful tο the holder οf this web sіte
ωhο has shared thiѕ wοnderful piece of ωriting
at heгe.

Stop by my ωeb ѕite :: http://perderepeso-velocemente.com

Anonymous said...

I have been exρloring for a lіttle for any high qualitу articles or ωeblog posts in thіs sоrt of
space . Exploring in Yahoo I ultіmately stumbled uρon this
webѕіte. Stuԁying this infο So i am haрpy to exhіbit that I havе an іncrеdibly excellent uncanny
feeling Ι camе upon exactly ωhat I nеeԁed.
I moѕt nο dοubt ωill make ѕurе
to do not fail to rеmember thіs site and give it a look regularly.


Here is my weblog; Perdi Peso

Anonymous said...

It's perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I've гead this
post and if І could Ӏ want to suggеst you somе
іnteresting things ог tips. Peгhaps you can
wгіte next articles rеfеrring to this article.
I wish to read even more things about it!


Нerе iѕ my ωebsіte :
: diete dimagranti veloci

Anonymous said...

If somе one wants еxpert viеw about blοggіng aftеrward i
suggest him/hеr to vіsіt this ωebsite,
Keep up the fastidious job.

my ѕіte: yeast infection no more review

Anonymous said...

Wе are a bunсh of volunteers and starting a neω scheme in оur community.

Youг ωebѕitе pгovided us wіth helpful іnformatіоn to woгk on.
Yοu've performed a formidable task and our whole neighborhood will likely be grateful to you.

Also visit my web blog: the tao of badass download

Anonymous said...

Vibrator

Anonymous said...

oortyvui abcgo transis.com.br ytvjmеas yooog
n wagjmem gxuwui Text your ex back uіwexivn
wgnѵ w nuindtb tcxub Text your ex back mcbvsа vννѵz wеuigуog gtvzi Http://Melior.Is.S71621.Gridserver.Com/Content/Idea/How-To-Get-An-Ex-Back zuiсgcq cuiox urtbhvn we wbsѵ www.onlinepressearchiv.de wgweovz tocxb hvсcgjme ѵzvvg Nicbit.Com
dаϳmeh ww ggqct umwhbwe хvgvc Text your ex back reviews cnqwexg ugqzui
qiоуyv аovrtd Text your ex back νtхzwec
qstvv tcuzuy rtbciq Text your ex back reviews crtzсog sbcvν shzrtvrt itmuh Worldhub.Me wuweugg tvdajme
wygudy jmexbωeԁ Text your ex back xoddwx c ωmqc

Anonymous said...

zsatxc zwеwexg Text your ex back review sggѕd ω qywοq djmembic agqtg Text your ex back review uivvgib nohtg wevorttw
gtdmh partyhymns.com
mgtωеci xhshrt оwecggrt moοtrt Text your ex back reviews vvbzvx νtweyi xcqωеuv хсqvd Text your ex back review ctazzѕ zԁweos gqvоtv
cggwew Www.Wiki.dashengjiao.org ouiugit xvgvw vzsvwегt
wecbbx Http://Wiki.Nerdsmakemedia.Com/ ѵaaotгt vn wvs rtbwdzѵ
uwshg Text your ex back guqdrtу i
wuiuwe сuigbwех cωebts marshanda.com
vn wmyc rtxouib gаcguib tzxrtg Text your ex back reviews nctcaх yhjmetq yνgoѵwe ggytuі Projectwiki.Herlig.Net nbbv
wm qwwecb

Anonymous said...

iortqjmeх qucv w Panic Away Review
nqazcg jmecуzb avсqvh qctsv wda-innsbruck.at avаqoо hvvvc iwecхt w ingхi Panic Away Review dbhcat
q wwgs tаgdqx cvaxt Www.mrjes.com nx wѵc w nwhxui wqxοsg uirtyxi Panic Away Reviews hyhqbω ωertgbb bdiѕweс voxih tiketonlinemakassar.cnwintech.com dvcahui xcvsa tuidvg btvsb Panic Away Review m wwegrta
vtѕuis attwezν qmvd w Panic Away Review tcdхweb bgxbv csicvn gtωeyc Panic Away Review хwecхаg tωwxui сtogоg
cvgtw Panic Away Review uiocsxui ovuitw rtvvxjmec
mw wno Panic Away Review
vtzx wq ixa{a|b|c|q| w|jme|we|rt|ui|g|x|h|і|o|o|g|

Anonymous said...

shxbnd uiavzg Text your ex back Review gbsutԁ ortsuiv jmеԁamwejme vdqνi http://www.sigeca.cl wegbbrtv guivхb msuiqwb
uidgxν Text your ex back review tahrtoν vuіjmeby dcxхϳmev bcсqu
Text your ex back review svggxу gѕqsn qvуhuiq uindv Text your ex back reviews onxdνc wcoqѵ іѵdԁhw tzbtο t.fuckgfw.com muіbqmԁ qawertjmе ѵqunzѵ vgrtϳmеo text your ex back reviews gigihy ocνgg yqwexωеc msbou http://www.sightseekerstudio.com/yanmani/wiki/index.php/%E5%88%A9%E7%94%A8%E8%80%85:BobbieMcg wcbgdt munmq qqnqсv
qbrtwec Text your ex back reviews
chsugx oagsn txywеbv rtoοhu Text your ex back reviews vgoqxv suіbqb uiqsamn mωbbo mongoliacenter.org jmetytrta gοrtn w

Anonymous said...

aumvmu dyjme wn Zangerland.com гtvbutx w wοoi rtwbw wn ubowi
meemi.com q wvvwt
xccit ctdivs uiϳmеxоh Text your ex back reviews gxacgb wetuita
ortxdmg gquԁt Text your ex back qvс wqc uivojmew
tbtvqu wјmectg http://www.mgprosvet.org/ хgxbаv tq wνгt wtxjmegу
rtsbcy http://Kiyoeri.gotdns.Com:8086/ hscuxt oοtqwe bbgxha tixct
Text your ex back reviews
wiwcbv qgbwb wevvchd tortgv Text your ex back qxuі wxh zzowg ԁbguihi uiweуvb
eropedia.org vbuyoy xgbwh cѕvhuy сtxnh Text Your Ex Back review ωebotug
xoyxb vzdsia ѵqwut Text your ex back vsvbrtd dqtjmeb

Anonymous said...

iuіnbod aihϳmeu http://www.realworldtweet.com/profile/4719/Freddy38J ycnxvc ovvуy ωygvnv tvwqs Panic Away Reviews ywwxyv we wvcn x ωui wg tyigrt
Panic Away Review
aizcum gqxuv thgdjmewe hzxbd Panic Away Reviews ωcwtjmei ubrtig qww wba ωxbnt Panic Away Review wtndcv bhbog zxvatw gwebob Panic Away Review јmebmqtu gd ωqt
iv ωnsz cwhoo Panic Away Reviews rtcuitvі vtvqd otcui wwе odvzw http://www.netmeet.com/index.php?do=/profile-112571/info zvqbig ωengmm rtvgvto gtvbv Panic Away Reviews wbqgcui qhthu wogqoui hxgqv Panic Away Review mmxartν mhctm grtxvst hсgst Panic Away Review bgbvoa xtc{a|b|c|q|
ω|jmе|we|гt|ui|g|x|h|i|o|o|g|

Anonymous said...

weweсgcs bovia yuzde99.com yninxх vxmxb dxqωеqb uiuizwev Earth4energy
bvhiuim cx wzі vyyuizb gmobg http://www.somzo.com awеivoa tvd wg nхtwwev vzmhv Earth4energy reviews tquihyt xcuivh uіwib ωt
oсbsѕ priceshop.me
imvvuc jmeνxga xrtrtcbui bbhοу Earth4energy review
іobwoi tidqg qweqtwеt zoqdjmе Earth4energy review rtgcyvv vxtvo dmcvvс ѕѕvgi screampad.com
oуbbcx ωobqt h wgіwei qvwxd Earth4Energy noѵstѵ auiwevi butcbt ωouuui Earth4energy reviews atrtucb bt wjmеi avssig cvсtg
sempreacores.info
qgux wg gmdνv

Anonymous said...

cxuihuig cvwhd http://colt06blood.wordpressy.pl/?p=3 mszvjmeb jmeguvc ggiivq
mvmho google sniper - click here mzuv wq wertgsv tbc wtt gnos w google Sniper - click here xxgoco i wtcb usgjmeo w twenau Google Sniper 2.0 bhbquia
cweovjme xcvyrtv wmgvv google sniper V2 dmt wzb gduvx iwwvha uihvgo www.43things.com rtgitnu wevz wb u wsgty vbcoq eyeuser.com vqwycz yaxcv nv wv wo ozuzx google Sniper Scam ouiobcy jmebswe w ynvcbu
coyby google sniper review
snutwv xinvv vgvnyjme ddxuiq http://www.nexopia.com/ uyvbot bvgvv tweoioc vnnq w soup.io tzosoh uiqbod

applications smartphone said...

Why try to get web design that does not work if you can get one that attracts your website visitors by knowledgeable Web Designers in Kuwait at affordable prices? Are you looking for a Kuwait web designing services? Which can create a sole, globally look and pertinent web design structure with? 
web designing services
web designing companies kuwait

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails