Tuesday, January 31, 2012

Saya terpaksa di' INDUCE???'..Gulp~

Salam buat semua. Lama menyepi. Menjalani hari-hari yang mendatang dgn setabah mungkin. *eceh..ayat poyo*

Cerita hari ni, check up at 34 weeks.

Seperti biasalah check up di hospital gomen. Seawal 7.30 pagi udah terpacak depan klinik pakar O&G. Check kencing, timbang berat. Cek tekanan darah

130/90

Gulp!saye telan liur, menjeling nurse yg mengecek tekanan darah saye.

*selingan- sy mmg ada penyakit young hypertension sejak umur 19 tahun lagi. Family History.Bukan tekanan darah tinggi semasa mengandung. Oleh itu bila saya disahkan mengandung, saya mmg dapat EXTRA CARE dari doktor-doktor di hospital.Kembang idong..Sekian~*

"Tinggi ni..ada makan ubat tak?" saya hanya mengangguk.

Kemudian sy cuba tenangkan hati setenang-tenangnya. Namun masih ada gundah. Almaklumlah, kalau di hospital ni pantang tekanan darah tinggi confirm kena admit. Kalau tak terkawal, confirm perut kena belah!! (C-sec)..ohh sy tak mahu, anak saya masih tak cukup bulan. wuuu~

Saya hanya duduk diam di tempat saya dan fikirkan hanya yang indah2.Tarik nafas dalam2.Tahan seketika kemudian lepas.Ulang banyak2 kali. Smpai rasa tenang.

9.45, baru sampai giliran saya utk jumpa doktor.

"Tinggi tekanan darah awak,stress ke?" doktor menyoal.Saya hanya senyum.
"Kita ambil lagi sekali ya?"

Tekanan darah diambil. Muka doktor punyalah serius tahap gaban masa tgh cek tu..*ohh cuak*

120/80

Fuhh..lega!..doktor pun senyum aja..

" Sekarang awak 34 minggu. Kalau ada tanda2 pre-eclampsia mcm sakit kepala, mata kabur cepat-cepat dtg labour room ya?Nanti 38 minggu awak dah kena induce. Kami tak nak ambil risiko biar kandungan sampai 40 minggu. Takut anak awak lemas dalam perut.38 minggu tarikhnya 25 februari, tapi 23 hb tu awak dah kena admit wad sebab kami nak monitor baby and masuk ubat.Paling banyak 2 kali kami masukkan, if jalan x bukak atau baby x engage terpaksa C-sec lah."

Ohh..saya sgt takut!!bukankah induce itu lebih sakit dr sakit normal??Saye redha demi anak yang dikandung..saye x mahu dia lemas dalam perut.

Sedikit info tentang pre-eclampsia:


Apa itu pre-eklampsia ?? ianya adalah gangguan kehamilan yg merupakan peningkatan tekanan darah setelah minggu ke 20 kehamilan. Di samping infeksi dan pendarahan, pre-eclampsia merupakan salah satu sbb KEMATIAN UTAMA wanita hamil. Maka nya, bakal ibu2 mesti selalu berwaspada akan kemungkinan ini. Antara ibu hamil yg berisiko adalah;


  • Wanita yg hamil PRIMID (anak pertama) 
  • Kehamilan bayi kembar
  • Pesakit diabetes
  • Ibu hamil yg mgalami tekanan darah tinggi sblm hamil
  • Ibu yg bermasalah buah pinggang
  • Wanita hamil primid pd usia <20 or > 35 years old


Wanita yg pernah alami pre-eclampsia pd kehamilan sblmnya berisiko utk mdpt penyakit ini pd kehamilan seterusnya. Antara hal yg disyaki mnjadi pnyebab  pre-eclampsia adalah;


  • Factor genetic
  • Kekurangan aliran darah ke janin
  • Gangguan system imunisasi
  • Kurang zat


Symptom – symptomnya:

  • Tekanan darah tinggi bermula dari 140/90 ke atas
  • Bengkak pd bhgn kaki dr peha ke tapak kakii
  • Kadar protein yg tinggi dlm urin disbbkan gangguan buah pinggang
  • Kenaikan berat bdn >1.36 kg setiap minggu sepjg trimester ke-2, dan lbih 0.45 kg setiap minggu pd trimester terakhir
Gejala-gejala lain

  • Mata kabur
  • Pedih ulu hati
  • Rasa loya dan muntah
  • Sakit kepala
Pre-eclampsia ni amat bahaya pada ibu dan juga kandungan. Ada kes dimana bayi tidak dapat diselamatkan kerana lemas dalam perut. Ada kes ibu yang tidak dpat diselamatkan dan ada juga kes kedua2nya tidak dapat diselamatkan.!!

Dan makcik saya pernah lahirkan bayinya sewaktu kandungan 28 minggu dan anknya hanya seberat 500g!!

Kawan saya pulak perut kena belah masa kandungan 34 minggu dan bayinya seberat 1.5 kg..

See..saya berisiko kan??sy hanya mampu berdoa moga saya dan kandungan saya sihat hingga selamat bersalin nanti.

Ok tutup cite tak best. Mari crita lain pulak.

Hari ini dapat parcel..Heheheh..Mau tengok apa isinya??

Bedung yang comel

Barut yang EXTRA comel

Barut cotton flannel berlekuk dibelakang

Bengkung untuk saya yg comel..ehem

Mandian herba juga utk saya yg comel..*gila perasan*

Dan paling comel..tungku baby!!
OOhh..saya suka. Sekurang2nya dapat lah hilangkan keresahan dlm hati ni..

till then..XOXO

11 comments:

Husna Zainal said...

suh husband buat lawak selalu...tamo tension2 ye..

Dulu Gadis, Kini Mama said...

nadira! banyakkan tenangkan diri eh. time dekat2 nak bersalin ni lah, kite kene dekatkan diri dengan Allah, baca Al-Quran, selagi termampu.

kalau tak larat, berzikir dan baca ayat lazim pun takper. janji sentiasa ingat DIA.

mama ZZ said...

induce tidak sakit. bagi saya-la. sakit nak bersalin itu lagi extra sakit dari induce. apepun berdoa banyak2 tau. Allah itu perancang terbaik.

ciksuen said...

moga sume selamat yek yang. xpe induce pon..yg ptg keselamatan u n baby.

mia-ina said...

pepun iera yg ptg baby mu selamat ye mia doakan...mia ada dgr psl penyakit ni ms awl permulaan diterangkan doktor ..

amal said...

aduhh.. macam2 dugaan kan..sy dgn masalah GDM, awak dgn yg ni.. takpe2, jgn stress. induce pun takpelah, yang penting both of u sihat dan selamat. haa tgk brg baby memang bleh hilang stress. macam sy skrg, dok belek cd je ehehehe

azzpinky said...

Saya pon berpengalaman di'induce' dan akhirnya c-sect...sy kena induce dr pkl 10 pg smp 5pm, tp jln stil xterbuka (1cm) je...pdhal dr 8.30 pagi air ketuban sdh pecah...Allah maha kaya, spjg kena induce tu sy lsg xde rs sakit...doa2 sy sepnjg pregnant is doa nabi yunus...moga Allah jauhkan rs skit yg sy xtertahan...Alhamdulillah xrasa sakit spt pglmn org lain bila kena induce...akhirnya c-sect sbb jln xterbuka...bila selesai semua rupanya tali pusat terbelit kat pintu rahim ssb tu bby xleh turun...so, dear tuan rumah, sy doakan yg terbaik utk awak dan baby ye, jgn takut kena c-sect kerna itu mgkin yg terbaik utk awak dan baby...

PUAN THALHA : said...

dear, moga selamat semuanya ya. nampaknya saya pun termasuk dalam golong berisiko ituh. huhu. tak pe. InshaAllah, kita doa yang terbaik okeh..:)

Abu Muhammad said...

Jemput ke http://www.diaryofmuhammad.com/2012/12/pre-eclampsia-tekanan-darah-tinggi.html untuk membaca tentang bagaimana Pre-Eclampsia berlaku =)

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Ummi Jual Vitamin said...

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tanda Bahaya Kehamilan. Pengetahuan yang sangat penting untuk ibu yang sedang hamil.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails