Tuesday, December 14, 2010

Perihal Busana Nikah Saya dan Tips buat anda

Salam buat semua.

Lambat update lagi.sibuk hunting untuk barang kawen di sana-sini.Mujur dah xde hantaran.Kepala x berat pk tentang hiasan hantaran.weee~

Kisah baju nikah saya.Kain Lace yang saya beli di Jakel kira-kira 3 bulan lalu bersama MR TEDDY dan juga ibu saya.Memandangkan bajet yang ciput hanya mampu miliki lace biasa tanpa beadings..T___T..*walaupun hati meronta2 mahukan beaded chiffons*

Sebelum ditempah dah mula mencari2 design.Konon2 nak buat lain dari yang lain.

Salah tempah tercabut serban tok kadi baru tahu!~wink

Heart Zaila's Solemnization Dress.Cantik Sgt.Suka Sangat.Sweet Sgt.Oh sgt2 mahu dress ini!!

Credited: Zaila's
But then bila difikir2 balik with my fizikal yang 'comel' ini,sesuaikah pilihan siluet ini dgn saya?kalau ikutkan siluet ini jenis empire.Memang sesuai utk gadis2 'comel' seperti saya.*asalkan ukuran dada tidak terlalu besar*..

Browsing in magazines,found a butik yang memang mostly of the dresses and design adalah dress yang saya idam2kan ini..Introducing...


Mari lihat sebahagian daripada busana dari butik ini


Green and White Theme

Red and Black Theme

Grey Theme..Oh Heart this dress!!

Baby Blue Theme

Pink and Tiffany Blue Theme

Purple Theme

Gold Theme.. Recognize this dress??Yup..ada dalam magazine pesona pengantin jan 2011!!!

Teruja.Rasa mcm nak melompat.Terasa macam nak ke banting sekarang juga pergi cari baju2 di butik berkenaan.

Tapi.Lagi Sekali rasa tak confident.Mcm Mana kalau x cantik di badan saya??Mau menyesal seumur hidup.Majlis nikah bukannya boleh diulang2.Nak2 kalau dlm gambar.sampai anak cucu nak tengok.Maunya cucu saya kata.Opah,kenapa mcm sarung nangka je baju opah??*ohhhh...tidakkk!!!*  T_T

Akhirnya saya nekad.Buat design biasa sudahlah.Sekurang2nya nanti boleh pakai lagi.*sesi memujuk hati sendiri*..Baju kurung moden biasa menjadi pilihan saya.


Seperti baju di atas..Wee~
But then selepas baju ditempah,saya terjumpa gambar ini..


Cantik!!

Pengantin di atas bertubuh 'comel' seperti saya..Nampak ok je kan???


Ohhh..jangan menyesal...Jangan!!!!

Baju selesai...Perihal tudung dgn veil pula..Blurr~

Tudung nak tempah ke beli??Kalau tempah..maunya price within RM 150-250..kalau beli..RM15-25..

Huiyooo...satu perbezaan yang sgt ketara!!!


Contoh tudung ditempah. Price RM 200 ++

Atau

Tudung Lycra plain..RM 20++

Dan juga spider atau apa jua namanya yang boleh disewa di butik..


Ohh..dilema lagi.Antara nak nmpak cantik,dan juga bajet yg ciput..fuhh..

Kata orang pemilihan tudung masa nikah ataupun sanding amat penting. Tudung memainkan peranan penting dalam membentuk muka seseorang.Kalau pakai tudung yang ada awning,make sure pilih awning dari thai silk ataupun awning yg jenis nipis. 

Sweet..

Jangan pakai tudung awning tebal. Saya menggelarnya tudung Soleha.Seperti yang dipakai Soleha dalam cerita Soleha. Kalau x pnah tgk cite soleha mcm di bawah..

tudung yang mcm ini
Untuk yang memang muka lawa mcm marshanda ni ok lah..tp untuk gadis bermuka bulat sebaiknya elakkan..kerana anda akan lebih nmpak bulat dan seperti mak cik..

Begitu juga bagi yang ingin memakai shawl ataupun tudung ala2 bienda..


Bienda semasa hari persandingannya

Siapa yg gila pakai shawl mesti kenal gadis bernama Ika ni

Pilih dan cuba tudung yang ingin dipakai.Gayakan depan cermin dan tanya pendapat ahli keluarga.kalau ada antara ahli keluarga anda yang bermulut lazer seperti adik saya anda patut berterima kasih padanya..
Seperti kata adik lelaki saya semasa saya menggayakan shawl..

"Tak cantiklah lah K.Long..Muka nmpak lagi BULAT!!!"   

T_____T  *terima kasih adikku*

*psst...kalau pakai tudung awning,masa nikah..upacara batal air semayang,masa hubby nk kiss dahi make sure dongak tinggi sikit..kalau x hubby u all cium awning tudung korang...wink~*



Cerita Tentang Veil Pula...

Saya gilakan Lace Veil..Cukup hanya lace tak perlu beadings segala bagai..Inspirasi daripada veil yg dipakai mandy moore dlm cerita A Walk To Remember


Perasan konon2 cantik macam mandy moore

Lace Veil..Cantik Bukan??

Veil Lace DIY Faradiba..Kagum Okeh??

Tapi bila saya tnyakan harga utk ditempah..price within RM150..itu baru lace di depan..belum keliling lagi. And bergantung juga pada besar dan lebar kain veil tersebut..Gulp!!

Terpaksa beralih ke pilihan kedua..Selendang manik tabur @ Veil Bermanik

Rozita Che Wan dengan selendang manik.Sila lihat selendang sahaja..

Veil Bermanik

the details

Price Within RM 30-RM80..bergantung pada besar dan panjang veil berkenaan..

So apa2 pun everything berbalik pada bajet.If selera aje besar tapi bajet ciput x leh jadi juga kan??hummm..

Cukup untuk Hari ini..dah cukup panjang kiranya..Jumpa lagi!tata~

9 comments:

K.I.N.A said...

hehe..panjang betul entry u arini..tengah pening pasal veil gak ni..nak diy tp xreti..haha..btw..baju zaila mmg cntik..hehe..suke yg wane silver grey tu..?

~CiK NadiRa~ said...

A ah suka gila yg warna silver tu..nmpak cantik gila kan??

tu la tgh pk tudung dgn veil ni..

Byzura Mj (By) said...

buat je kot. senang je buat veil tu... beli manik dah siap tampal.. tp kena plih yang betul2 dan kreatif kan?

cik syahira said...

assalamualaikum nadira,

suka entri ni. padat dengan maklumat bergambar! hi3x. awak buat saya nak kumpul duit dan stop shopping. bulan 4 baru shopping di bandung..

saya belum survey apa-apa lagi disini. dengarnya macam mahal je.. isk.

~CiK NadiRa~ said...

byzura: kalau ada bakat jahit xpe..tgn kayu mcm sy ni alamat hancur le veil sy nnt..hihihi

Syahira:mmg kena stop shopping and kumpul duit!..if u wanna look sgt cantik di hari wed u..beli dgn duit sndiri lebih bermakna kan?

mmg pun..agak mahal price kat sini..tp kita kena pandai cari..mula survey dari sekarang!

farahfatihah said...

laling blaja jahit manik sendiri la heheh wat yg basic2 je..chaiyok2!!!!

"cikkin" said...

salam..hye..suke bc entri ni..bnyk maklumat..sbb cikkin pon tgh cr design bj nikah..huhu..

hey..just nak share..time tunang dulu cikkin ade beli veil..harga dalam rm 50..tp ikut saiz..cntik2 jgk veil die..kedai tu kat ampang..area taman kosas(if x silap) dekat2 ngn ampang waterfront..name kedai x ingat (d'gedung kot) ..tp kedai die kat atas restoran ani sup utara..boleh laa try tgk..=)

gaun putih said...

uhh tertarik ngan veil. Jaja pun ngah fikir caner nak DIY veil.. kain net dah beli kat jakel.. hukhuk.. Jaja suka fingertips veil.. tak singkat tak labuh. anyone ada pengalaman DIY veil?

luvira said...

nadira..alala..dah lama tak mengomen2 kat sini..bz lar dear sejak akhir2 nih..
owh, date wedding ira dah dicepatkan??bestnye..hehehe

anyway, rasanya tak terlambat lagi nak wish congratz sebeb jadi tunangan orang..

pasal veil tuh, rasanya DIY veil macam faradiba tuh cantik..simple je, tapi cantek sangat ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails