Friday, September 3, 2010

Peranan OP dan juga peranan ANDA

OP.Official Photographer a.k.a Si Tukhang Amik Gambo.

Rata2 sekarg ni cari je OP kat mana2..punyela banyak..tup..tup..tup..naik mcm cendawan.Tapi dalam banyak2 ni ada yang proffesional,ada yang biasa2 aje.Ada yang memang menjadikan fotografi ni mata pencarian n ada juga yg sekadar suka2 @ mencari wang saku tambahan.

Bukan senang nak pilih. Tambah2 kalau kita hanya tebgok hasil karya mereka thru laman web. Mau rambang mata. Penah skali sy tgk laman web OP smpai 30..x lebih tak kurang.Last2 mata terkebil2.Otak berpusing2. Satu pun x lekat dlm hati...dah tgk bnyak2..mulalah putih mata..



*yang ni lawa..eh rasa td lg lawa..tgk yg lain pulak..eh..ni ok gak.*  monolog dalaman yang biasa diluahkan sewaktu survey OP dijalankan

Bila dh jumpa yg lawa...Mmang berkenan abis lah..Minta quotation...Naahh!..*Gulp!!* OOhh..tak mampu..

Bila orang kata ..

'Alah..gambar kawen kan nak simpan smpai tua..ape lah salahnya belanja lebih...' terkulat2 la seperti cicak tertelan kapur. Terkial2 cari kalkulator kira balik bajet..

Nasihat saya.Semasa awal perancangan, tetapkan terlebih dahulu bajet anda untuk OP. Sekiranya bajet anda dlm lingkungan RM 500- RM 1500 maka carilah dalm range tersebut. Jgn gewdix atau mengada2 minta Quotation OP yg sudah anda maklum dgn popularitinya.

Lagi satu tentang Custom Album. Album anda tu anda akan simpan sehingga anda tua kan?Tak menjadi kemestian custom album anda perlu disiapkan lepas kahwin.Bagi B2b ingin penjimatan yg berganda seperti saya,sy pilih pakej OP yg tawarkan Sticky album terlebih dahulu..Custom album,bila dh ada duit nanti baru tempah..lagi pun kebiasaannya kita akan dpt DVD yg ada gambar2 unlimited shots termasuk dlm pakej..Jadi tiada masalah kan?

Credited to shutterspeak
Jadi sy nk bg Tips bagaimana kita nk memaksimumkan peranan OP anda agar setimpal dengan bayaran yang telah anda keluarkan

  1. Perbincangan itu amat penting. Sebab tu pilih OP yg berdekatan dgn tempat anda.Senang nk berbincang.Jumpa berkali2 pun xpe asalkan anda benar2 yakin dgn OP anda itu
  2. Nyatakan kehendak anda,Konsep yg anda inginkan.Pastikan OP anda faham dan telah mencatat kehendak anda.
  3. OP sudah semestinya proffesional kan??Namun jika anda menambah sedikit peranan anda pasti dapat memaksimumkan lagi kerja dan tugas mereka
Walau sehebat mana pun seorang jurugambar. Namun masih tidak mampu menangkap momen2 bermakna lantas menghasilkan gambar yang mampu buat kita melopong tanpa beberapa faktor penting yg lain..ohh ayat sy..tunggang langgang..~wink

Credited to P.h.o.t.o.l.i.c.i.o.u.s


Credited to Janggut Touch

Antara Faktor tersebut:
  1. Rancang dengan teliti aturcara majlis perkahwinan anda.Beri ruang masa yang selesa bg setiap ruang. Jangan la terkejar2 sgt masa. Kesian OP anda nanti
  2. Lantik sesorang utk banyak berhubng dgn OP semasa hari majlis. Orang ini bertanggungjawab utk memaklumkan secara terperinci  aturcara majlis anda dan sekiranya terdapat sebarang perubahan
  3. Sediakan senarai momen2 yang perlu OP anda ambil. Sama ada kandid ataupun dirancang
  4. Pasangan pengantin perlukakan rehat yang cukup agar wajah anda kelihatan segar di hari indah. Bergembiralah..Jangan biarkan senyuman hilang dari wajah anda..Jangan terlalu fikirkan hal2 remeh yang mungkin tak sama dgn perancangan anda. Mcm mana OP nak ambil gambar pengantin kalau asyik monyok dan lesu je..:)
  5. Masa paling sesuai untuk ambil gambar potret pengantin perempuan ialah sejurus selepas make up. Pastikan setelah anda bersiap sediakan ruang masa untuk OP menangkap gambar potret anda.
  6. Bagi pengantin yang kekok bergambar,banyakkan latihan dihadapan cermin. Lemparkan senyuman semanis2nya...:)
  7. Dalam tempoh persiapan album anda,jgn menggesa agar cepat siap. Tunggang terbalik la  jawabnya...:)
In wedding pictures its not all about pasangan pengantin semata2..Gambar2 family and friends juga perlu kerana mereka juga yg mereliasasikan wedding kita. Kan?

Credited to Hadzley Harith

See their faces??bermakna kan??


Lastly..when choosing OP, bila kita tengok gambar hasil tangkapan mereka..kita tersenyum..Tat's the best photographer..Coz they berjaya captured the moment and the perasaan n presenting it in the picture..
*apelah ayat ini..*


Saya suka tgk pakcik ni senyum..n sy pun senyum tgk pic ni

hehehe..


Humm.Entri yang panjang.Hope memberi makna.

Ohh.Mau tido.sudah pukul satu..Ibu pula seperti memberi isyarat suruh berhenti..heh~

Sekian.Tata semua

7 comments:

Nora a.k.a Aira said...

wah sudah tukar template baru =)

nak tambah satu. OP nora harus wajib ambik semua gambar DIY nora juga penat buat hahhaha :p

farhanna said...

kena pk betul cr OP, tkt nnt mnyeesal.

♥♥ eija ♥♥ said...

hehe..
suasana raya yea nie blog dira nia :)

tq dira dengan info OP nie..
ja pun sama tak mau pikir banyak melayan kerenah hati ja nie.. ikut pada logik kita kan?? jangan ikut orang sgt...

Hana said...

chanteq template baru :) sbenarnye.. banyak OP yg gambar chanteq tapi tak mempopularkan diri.. kena rajin2 cari kan :)

-nurul farihah- said...

setuju dgn hana.,'x semestinya barang ciput x bagus' kan??

sharifuddin N shakina said...

entri sgt bermakna..utk org yang xtahu byk mende mcm saya..hihi..thanx..

Mia-Ina said...

ble cite bab OP,terfikir adakah mampu nk bg shot like dia suruh...takut2x kami malu kucing je..haha..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails