Thursday, August 5, 2010

Hidup Dah Berputar 360 darjah!!

Korang tau tak kawen bukan benda mudah..Kepada pasangan2 di luar sana jika anda berkeputusan untuk kawen maka bersiap sedia lah untuk life jadi tungging terbalik..hah..

Memandangkan dgn bajet ciput yg ada..bnyk yg kena pk in terms of budget..n3 kali ni aku akan senaraikan apa jua kelakuan pelik aku yg telah berputar 360 sejak aku dn MR TEDDY berkeputusan untuk kawen..*itu lah..miang sgt nk kawen awal..huu..eh takpe..perkara baik kite pcepatkan..wink~*


Bajet yg ada mmg ciput..cukup ciput. Dengan selera aku yg besar ni.konon2 berangan nk wedding ala2 Serina Redzuan yg mencecah RM 500,000 mmg semput dibueknya.Ditambah pula dgn,aku yg x reti nak manage duit sendiri..dah setahun kerja satu sen pun x de duit simpanan mmg sakit. *ini realiti bukan fantasi *..T__T

Habit Pertama:

So now ni habit aku..kemana saje aku pergi aku akan bawak kalkulator. nak beli brg apa sekalipun aku akan keluarkan kalkulator n dgn selambe nya tekan2 kira bajet..lantaklah org lain nk tgk..bukan korang nk bg aku duit..Kalau aku puas hati aku beli..kalau x...T_T menangis dlm hati..sob..sob..

Habit Kedua:

If nak keluar shopping bukan dgn niat nk membeli brg2 tunang or kawen aku hnya akan membawa 5 ringgit dlm purse.Kad ATM sorok kat mana2..So tat if nk membeli barang2 merepek..aku akan teringat yg aku x de duit..

Habit Ketiga:

Konflik dalaman tahap hiperbola telah berlaku..nak beli apa sekalipun dlm kepala otak ni hnya pk dalam bank ada berapa???cukup ke??perlu ke beli benda ni??rase2 berguna x??sedap ke ek?xmkn pun xpe rasanya..(kalau mknan lah)..Penah sekali aku dh pgg air kotak susu HL..dh siap jln ke kaunter..tp dlm otak berperang dgn perasaan sendiri..Last2 aku patah balik n letak balik susu tu..sadis kan?? T___T

Habit Keempat:

Balik umah dgn x mandi n segala bagai..buka laptop n mula blogwalking..konon2 nk cari idea utk wedding n E- day nanti..Tgk design baju laa,design pelamin,design kek,tema warna..doorgifts,corsage,centrepiece and mcm2 lagi laa..ha..blog DIY sbb aku plan byk bnda nk DIY especially dorgifts for guest nanti

Habit Kelima:

Tak habis2 kira bajet..tekan kalkulator sana sini.

Ini yang akan terjadi if korang x bersedia tak mnyimpan duit dr awal..Jgn la jd mcm aku..ini mmg nasihat ikhlas dari aku..aha!kalau xde pasangan sekalipun..simpan je duit..ape slahnya..dh jumpa trus kahwin..hihih..

Nota kaki: Psst...Kawen dgn duit sendiri n usaha sendiri lebih bermakna tau..Baru kita tau betapa susahnya nk kawen..~wink





5 comments:

toRA@7 said...

tulaaaa...
gatai g nk kawen awai!!!HAHAHAHAHA...
konklusi nye kene smpan duit laa kn???
baek cik ira..dgn ini saye akn mnyimpan seposen 1ari dlm tabong "kawen" saye...kueng3
sket2 lame2 jd bukit..ye dok??(pndai aku kate org)
pantang aku klu akaun ade duit walau seringgit(tipu gile)..mmg aku gatai tgn nk amek...
xpon klu xde duit dlm purse...
laju gak tgn aku sign resit...(sbb byr guna kad)
same je duit ade ke xde...waaaaah3!!!
pas ni aku nk mnyimpan laaaa...
ikat perot..(bkn sbb nk kawen..pasai lmbt ag)
nk shopping2 mega sale!!!MUAAAKAKAKAKA
gud luck my pren!!jgn penin2...
bkn sng nk bina "MASJID"
btw..i like that "bnde bek kene cepat2kn"...GATAI hg noooo??

Nora a.k.a Aira said...

hehehe nak kawen ni memg bukan benda senang. anyway gud luck. sharing2 ye =)

~mEanDaLwaYsbEmE~ said...

tau xpe..tambah2 anak sulung ni..sume kena gerak sendiri..usaha!!!nk bina masjid bukan senang..hihih

Mia-Ina said...

tue la habit2x tu mmg akan ada pd semua b2b...sekarang ni nak beli apa2x..mesti dok ingat,brapa budget ada lg kat bank..kdg2x rs nak menangis sbb terpaksa berhati2x

~mEanDaLwaYsbEmE~ said...

tau xpe mia..skrg ni mmg fokus bejimat cermat je..hihihih..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails