Monday, August 9, 2010

Dilemma B2B yg Berbadan 'CHOMELL'

Ohh.Tgk je title entri tiba2 darah naik ke kepala.tgn automatik pegang spare tayar sana sini.Alahai..lemah rasa jiwa dn raga. Susah betul..Walaupun aku dah berhempas pulas berdiet.Tapi betapa susahnya nak me'maintainkan' bentuk badan ini..eceh..

Mcm mana nak identify badan sendiri..menurut seorang pereka fesyen *oopss..sy dh lupa namanya...* bgaimana nk tau saiz bdn seseorg iaitu melalui ukuran pinggulnya..

"Untuk mengenal pasti saiz tubuh sama ada besar atau lebih besar ialah ukuran pinggul yang melebihi 40 inci iaitu membabitkan zon L (besar), sementara melebihi ukuran 42 inci pula tergolong dalam lingkungan zon XL ( lebih besar)"... Nampaknya sy ini kategori zon XL...T___T
"Bagi orang biasa, panjang kain yang diperlukan hanya empat meter , manakala mereka yang bertubuh L dan XL menggunakan kain lima meter panjang ke atas"  Sila jgn beli kain di jakel dgn harga RM 200 semeter ya??


Beberapa Tips untuk B2B yang berbadan Chomell seperti sy:
  1. Sila pilih fabrik Chiffon.Kain Chiffon nampak cantik dan terletak di badan.Kalau boleh pilih kain chiffon yang agak berat supaya nmpak jatuh dan cantik..Kalau nak nmpak lg cantik sila hias dgn manik2 dan berbagai jenis labuci dan sequin untuk nmpak Vouge de Vass.
  2. Potongan baju amat penting bagi menyorok segala spare tayar yang ada dan juga nak sorok ke'chomellan' bdn kita. Oleh itu kebaya pendek adalah DILARANG sama sekali.Nak pakai jugak,sila labuhkan kebaya anda bg mnutup pinggul anda yang seksi itu dan utk elakkan anda nmpak lebih besar dan rendah..ohh tak mau begitu..Bahagian tangan pula,bentuk 'loceng' adalah yang terbaik
  3. Elakkan penggunaan fabrik yang keras seperti songket dan baldu krn dikhuatiri imej ramping tak kan terbentuk dan jgn pilih fabrik yang berkilat seperti satin krn imej lemak2 bdn akan terpantul dek cahaya..T__T
  4. Pemilihan warna yang lembut dan pastel amat sesuai.Elakkan warna yang garang seperti MERAH,OREN,HIJAU pucuk pisang.Gabungan warna lembut lebih sesuai untuk anda. Pemilihan warna yg lebih gelap akan membuatkan anda nmpak lebih tinggi dan langsing
  5. Pemilihan veil @ layah yang panjang serta menutupi pinggul juga akan menampakkan anda lebih tinggi dan kurus..


Ok.Terdapat beberapa dilema dlm diri setelah sy membaca tip2 yang diberikan..HELP!!!
  1. Jangan Pakai Warna Terang Seperti MERAH!!!!Gosh..patutnya baju sanding aku kale MERAH!!!
  2. Sila jgn pakai baju yang berunsurkan fabrik satin untuk menyorok lemak2 di perut anda..Again..my baju supposenya ada fabrik SATIN!!
  3. Pakai baju yang berwarna agak gelap untuk nmpak lebih kurus dan tinggi..Kata Mak pula, "Sila jgn pakai Hitam kerana nmpak seperti orang berkabung..sekian.."
Nak pilih Kale ape ni???Kalau ikut theme aku is Merah,Hitam,Putih,and Silver. Kena cari baju putih kah???
PUTIH??nt outdoor x mnyerlah!!!!Silver??oh tidakkk..cmane nih??

Kalau mcm ni la gayenya..ADEH..poning palo den..

Nota Kaki: Ok Sepatutnya baju sanding saya akan kelihatan seperti di bawah..

Dengan ini..saya terpaksa melupakan kamu..melainkan saya berjaya kurus dlm 8 bulan ni..
Tapi hitam sgtkah baju ni??

MAMPUKAH???Sile bg sokongan pd saya



13 comments:

Mia-Ina said...

adui, takut la pulak mia dengar...tp mcm mia pun punggung lani slps diet dh berjaya jd L...ok la...so kebaya mia amik tutup smpai lutut..same as my songket....macam mia rendha gempal lg la susah...kebetulan, baju byk gelap...hehehe...ok ke tak, x tau la

misznadira said...

kalau mia amik kebaya labuh ok la..tutup punggung..tambah2 warna gelap..ok sgt tu Mia..ira ni siza XL ni..terkebil2 juga nk kena fikir balik..Nak sanding pakai putih..ok ke??

Mia-Ina said...

ok...ramai lani yg wat trend sanding putih, bride & family warna kontra..so masuk la..

♥♥ eija ♥♥ said...

eira...
kita sama laa eja pun boleh kategori XL huhu...
memang bab nie ja paling takut bila buat preparation nie...
tq eira kerana share info nie...
ja pun tak tahu..
yeaa eira memang ramai dah buat putih..
apa kata eira buat baju putih, nanti background merah hitam memang meletop laa hehe

~CiK NadiRa~ said...

Mia:Tu la..mmg dalam kepala tgh berfikir2 nak pakai baju putih ni..mungkin manik2 kat baju silver..nmpak naik sikit kan?

eija: Bab ni mmg wat kita dlm dilema kan??huhu..Ira pkai putih,family pakai merah..hihihi..
Sharing is sexy u know..hehehe

mysarah said...

i pown saiz XL (dekat pinggul) tapi tak kira insist jugak nak pakai merah itam. tak kira! :D

anyway i linked u dear ;)

~CiK NadiRa~ said...

mysarah: heheh..Eh kalau x tema baju kita same laa..Ok thanx for visiting..sharing2 ya?

kay kamal said...

i have been and XL/XXL all my life only now da turun jd M....

mayb satin tu u bole amik matte satin? and also..u ade like what 200 days lagi..sempat2. start ngn bulan posa ni. mkn yg perlu je..

u can see my blog to see how i went from 72 kg to 62kg ..it wasnt easy and amik masa laaaama (like 2taun) but so far it stayed there...(ikut ati nk jadi 58 by november ni..hope bole la..

sbb lately da bz so tak sempt nk routine cmdulu lg da

Qaseh Qidzizie said...

Hi Nadira...

sempat lagi nak turun...
chayokkk!!!!
u can do it...

toRA@7 said...

go ira go!!!
alaaaa..i like ur theme very much!!!
merah+itam...
p/s::aku nye wed theme nnT kaler itam..hihik(xkire nk gak!!!)
smpat lg laaa ira nk turon kn berT..tp ko kene disiplin abeh abesan..ke ko nk bantuan ahli farmasi ni???~**wink**wink** hihi...

h e r n y z a r said...

the best entry i've read. haha. hari ni je ngadap ur blog jep. sgt berguna info entry ini. sgt suke. sb saya juga bertubuh comel+montok= tersgt gebu. haha~!. x de la gebu sgt. tp seperti yg di nyatakan di atas la. haha. theme kita sama tp i dh buang 1 kaler dan tiada gantian. weehaa. :)

yoshie moshie said...

Hai Ira..so far ni lar 1st time rasa teruja nak comment..biasanya I baca..baca..baca n blog yg lain2 sampai rasa berpinar mata tapi post ni memang best since i baru balik dari 3 butik..nak share 2 something huh3..kita serupa walaupun I "L" saiz..tapi ya Allah sedih, kecewa bila baju yg kita nak tak muat kan!baju cantik..tapi tang tut.."sangkut"..I dah try kaler putih..huh giler bapak nampak chubby..lebar..I tak tahu camne golongan cam kita ni nak handle situation camni hopefully kalau Ira dapat atasi..share dgn kita org yer.I try kebaya panjang...kaler grey putih kurang nampak kelebaran..nanti bagi email add ye dear...mana tau boleh u berkenan..just nak share dgn u butik ni kurang popular..tapi design ok..

~CiK NadiRa~ said...

yoshie: ola dear..thanx for sharing..memang..frust bila masuk butik,bila tnya ada size besar tak..semua geleng kepala..diskriminasi btul..heeheh..oh anyway ada satu entri ira pasal siluet yang sesuai dgn bdn yg chomel2 mcm kita ni..

siluet empire,A-line ataupun kebaya labuh..

jgn pilih warna cerah,and also kalau bleh baju tu jgn nampak terlalu byk fabrik satin..

email i??

nadirabaharudin@gmail.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails