Tuesday, October 5, 2010

Saya suka bunga carnation..Anda Pula?

Dalam banyak2 bunga,ntah kenapa bunga carnation yang menjadi pilihan saya...Bg saya bunga ros dah biasa,Bunga Lily x berapa berkenan,Bunga Daisy...ummm..susah nak cari lah..mana nak robek..harga dah tentu mahal kan??

Bunga Carnation..Menjadi sinonim dengan mana2 majlis perkahwinan..Bunga serbaguna tau..Boleh dijadikan sebagai hiasan centrepiece..Hand bouquet, pomander ball, rozek dan juga korsaj..

Korsaj

Simple centrepiece

HandBouquet

another hand bouquet

Centrepiece

Headband for flowergirl

Teruja tgk bola2 ni..

Centerpiece lagi...

Rozek/buttonaire..atau ape aje namenya

POmander ball!!
See..banyak kegunaannya kan??

Tapi kalau nak beli fresh tu jgn harap laa...*pengantin budget@kedekut mcm saya ni berangan aje la nak pakai fresh flower di hari perkahwinan saya nanti...*

Sekarang cuba bgtau sy...bunga mana yang boleh dibuat sendiri atau kata lain DIY??Ros?oo tidak...Daisy..xde keje nak memotong2 kertas..Bunga Matahari??lagi gila..

Of Course Bunga Carnation!!!

I realised some of other B2B atau ex B2B ada buat tutorial doing pomander ball using crepe paper..kan?im sure ramai yg dah tau..

For those yang masih x tau sila baca di sini

Saye dah cuba..tapi..mcm x jadi..sungguh!mungkin tangan sy x sehebat Pn Syida itu..heheh...

So after browsing for idea..i found this website..

How to make a flower using......Cup Cake Liners / Paper Cup!!!weeee~

Tau ini apa??Raya mesti byk lebih kan..kan??

Amik dlm 7-8 keping and flat kan mcm ni

Guna jarum..tebuk 2 lubang kat tengah2


Macm ni..jarak antara 2 lubang dalam 1 cm

Pastu amik dawai ke,tangkai ke..cucuk kat lubang td mcm ni

jadi la mcm ni...

Balut dawai atau tangkai yang anda guna tu..

Lipat ke atas papercup tu dari atas

Lipat2 kan paper cup tu ke atas mcm ni untuk helaian seterusnya...

Tada...sekuntum Bunga carnation!!!
A bouguet of carnation flower made from paper cup!!

 SANGAT TERUJA OK???weeeee~

12 comments:

Khumaera Ismail said...

wow..creative.. =)

Mia-Ina said...

bg mia..mia mmg dh lama aim roses...apa nk wat dah sebati dgn diri...tp mcm nadira ckp..mia pun beli ala2x jd bunga je...ehehe

♥♥ eija ♥♥ said...

ermmm banyak paper cup nak kena beli nie hehe

cute jer kan hehe...

nuptiles said...

sy suka carnation juga...puffy puffy...good idea la guna paper cup.mcm senang je.hehehe.

mysarah said...

oh tetiba jatuh hati dengan carnation :D

tengah duk pk, nak buat pomander ball nanti nak guna crepe paper or bunga ros. mana nak cari crepe paper eh? eh tetiba ada soklan plak :D

Amalina said...

saye pakai shocking pink carnation utk handbouquet akad nikah..carnation fresh flowers takde mahal gile..1 bouquet utk 20 batang is rm24. plus carnation sgt tahan lame compares to roses..bleh tahan sampai seminggu..and still maintain cantik tak layu =)

amElyn said...

i love carnation too!!
santek kan?? roses dah boring! =P

p/s : i just found yah blog! following u!
amelyn (kumakikaeamelyn.blogspot.com)

cik syahira said...

assalamualaikum nadira,

saya pernah try buat pomander ball guna tissue. cantik tapi sayang la pula tissue di bazir-bazir macam tu. hu2x

Rilla said...

Carnation pun santek ape? Nape ntah tak sepopular ros

ElyaElmo said...

elya sukeeee carnation jugak!!cantik kann..sweet jee..
Ross dh tak glemer sgt zaman skang!!ha3

iedayah said...

i suke fuschia n orkid..hihi..=)

Eillafasya said...

wow! saya suka idea nih! dah xpayah nak menggentel2 crepe paper.. senangnye... trima kasih atas perkongsian ni... "LIKE"

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails