Thursday, January 24, 2013

Apa itu Ectopic Pregnancy??~Sharing My OWN Experience~

Salam.Selamat Sejahtera.Hai dan Hello buat semua~

Genap 6 bulan blog bersawang. *Ko patut malu dgn diri ko sendiri..Pfffttt*

Menjalani hari-hari biasa bersama family tersayang. Ditambah melayan keletah budak debab yg makin meningkat umurnya. Next month cukup setahun.Homaii..setahun??*ok tak plan apa-apa lg utk birthday party~*

Sedikit update tentang Zhafran a.k.a budak debab

He just love smilling

  1. Gigi tumbuh 6 batang serentak diusia 10 bulan.!!
  2. Sangat tertarik dengan gitar @ apa saja berunsur muzik
  3. Sangat sukakan bola dan live match bola di TV..*x faham btul dgn lelaki ni*
  4. Sangat TAK suka dengan cloth book..* oh anak..nk jd ahli muzik@pmain bola kah?*
  5. Dah boleh jalan meniti dkt perabot..tapi masih menjengket@ginjat..*kenapa ya?*
Actually sy baru recover dari pengalaman yang bg saya amat2 menakutkan. Dan smpai sekarang bila sy igt saya masih lagi trauma!

Since sy penghidap young hypertension, maka sy malas dan x digalakkan utk mengambil apa saja kaedah perancang. Doktor kata boleh buat tekanan darah jd lebih tinggi. Maka sy hnya merancang sendiri berpandukan KALENDAR!!..

Tapi idak la cara manual dengan kira dan pangkah di kalendar tu..* tak kuasa den *

Using this app:


Download saje di playstore utk pngguna android tegar!!

Memang accurate. Sape yg pnah guna akan tau. So sy just refer this calendar bila nak tahu "zon berbahaya"..
Tapi sejak beberapa bulan lepas, kitar period saya dh tak stabil..Kdg2 29 hari,ada 31 hari ada 32 hari..Maka app ini jadi bingung. *sebenarnya sy yg makin bingung + risau*

Nak dijadikan cerita pada bulan November lepas, seperti biasa sy dn suami mnjalankan tggungjawab sbg suami isteri dan Unprotected since sy confident bukan berada dlm "zon berbahaya". Tapi setelah selesai hati rasa seperti ada yang tak kena sy cek balik calendar..Homaii!!! Saya tersalah tengok bulan..!!.and hari itu adalah hari Ovulation..haish~

Terkebil-kebil sy dgn phone di tangan. Sy maklumkan pd suami tp suami hanya sengih dan kata kalau ada rezeki apa salahnya. Tapi sy hnya termenung. Memikirkan anak yg masih kecil, dan bersalin hari itu pun czer. Saya betul-betul physically and mentally tak bersedia.

Sampai tarikh sy sepatutnya period, period tak muncul. Hati dh gundah gulana. ohh tak ready..tak nak..Saya berdoa agar tak mengandung..*Im a bad mom..*..Tunggu lagi..Tak nampak batang idung. Cukup seminggu lewat sy cek UPT.The result...NEGATIVE~

Huu..Lega..So saya assume period lewat sebab badan naik. Ok. Nothing to worry.

3 Dec. Sy period. Tapi, kenapa flow tak macam selalu. Bukan keluar darah, tapi macm brownish stain.Sikit-sikit.Tapi hari-hari berterusan hingga 6 hari. Hari ke enam brownish tukar ke dark brown ke arah black. Lagi saya pelik..Nak kata implantation bleeding sy tak preggy. Tak terdetik pulak nak repeat UPT. 10 hari kemudian ada lagi brownish stain itu. dan mula dari hari itu sy mula rasa sakit mencucuk di ari-ari @ pelvic area. Tapi sakitnya sekejap sekejap. Kadang2 tgh duduk tgk TV, tgh mengadap laptop sakit tu menyerang. Sy langsung tak terfikirkan apa-apa hanya ingat angin dalam perut. Bila sakit makin kerap especially di tempat operate czer, sy makin risau. Tapi masih lagi bersikap ignorant dgn anggap itu hanya angin (Sbb bdn sy mmg byk angin).

Petang 30 Dec.Sakit itu bkn lg sekejap2 tp berterusan. Konsisten. Tak berkurang makin bertambah. Sampai tertonggeng2. Entah kenapa sy tetap mengatakan sakit itu disebabkan angin. Macam2 minyak dh taruk kt perut, tapi sakit tak hilang. Makin sakit,dan terasa lebih sakit di perut sebelah kanan. Malamnya saya ke klinik. Doktor suspek saya gastrik,dicucuk nya ubat gastrik. Balik rumah sakit makin bertambah mnyukarkan  pergerakan. Sy ajak pula mak pergi rumah bidan. Kesian bidan tu 10 malam sy pg kacau dia. Bidan pun urut-urut badan ni. Katanya urat saya bengkak. Banyak masuk angin. Diurutnya satu badan termasuk perut saya.

Selesai urut,pulang ke rumah sakit makin menggila. Kali ni sy tak mampu ckp apa2.Hanya diam menahan sakit. Terus mak ajak pergi hospital tepat jam 1.00 pagi. Kami pergi ke bahagian kecemasan. Sy kata sakit perut. Macam biasa prosedur hospital, amik darah, cek kencing segala, cucuk ubat tahan sakit. Doktor suruh sy rehat di bilik pemerhatian sementara tunggu result darah dan kencing. 2.00 pg doktor dtg..

"Bila last period ye kak?"
"3 december"
"Akak sure ke..sebab.......based UPT akak pregnant.."

Masa tu rs bagai nk luruh jantung sy dgr. Automatik sy terus rasa sakit itu bkn sakit angin. Mesti ada yg tak kena dgn kandungan sy.

"Tapi akak pun kencing kotor. Kadang-kadang kencing kotor boleh buat sakit perut. Akak balik lah dulu."

Hello!rasa nk menjerit masa tu. Takkan sakit sampai separuh mati ni kencing kotor??

Sy pun pulang dgn pasrah.Sepanjang malam sakit makin menggila. Sy tak mampu bersuara. Nafas makin sesak.Sy tak boleh baring,sy tak boleh bergerak,sy tak mampu buat apa lagi selain istighfar dgn air mata berjurai2 menahan sakit yang tak pernah sy rasa sebelum ni. Sungguh waktu itu sy rasa nyawa saya bagaikan  dh smpai penghujung. Masa itu la sy pikirkan anak yg masih kecil.Suami.Keluarga.

6.00 pg ibu sy masuk bilik.Terkejut melihat sy hanya duduk tegak. Bila mak buka lampu bilik dan lihat muka sy, terus mak sy ajak sy ke hospital semula. Mak kata muka saya dah pucat sepucat2nya!

Tiba di bahagian kecemasan sekali lagi. Doktor yg discaj sy pg td masih ada. Kali ni doktor lain pula yg cek. Masih nak ikut prosedur nak ambil darah dan air kencing. Kali ni sy menolak..

"Please refer me to O&G"..itu je sy mmpu ckp

Sampai bahagian O&G, ditemubual pula dgn doktor disana.Bila last period dan sekian2..bukankah terang terangan result upt positive?..Bila sy ckp flow period baru-baru ni tak berapa ok, then baru sy tahu itu bukan period. Itu namanya spotting atau nama lain mild bleeding!..uhuhu..*jahilnya~*..dan bila dikira balik dari 29 Oct tarikh akhir sy betul2 period..Kandungan sy dah pun 9 minggu..

Sy dibawa ke bilik scan. Doktor cuba cari kantung janin, tapi tak jumpa. Dia kata ada sesuatu dlm rahim saya. Seolah-olah banyak cecair. Doktor cuba pula scan melalui faraj masih tak jumpa kantung. Doktor buat VE dn dia tekan dibahagian pangkal rahim dn tnya sama ada sakit atau tak. Memang sakit!!..
Tunggu pula doktor pakar utk scan saya..Sy makin lemah..

Keputusannya..

Ectopic Pregnancy..Ruptured Ectopic Pregnancy. Pendarahan dalaman yang banyak. Tak nmpak kantung sebab janin itu dah pecah. Tapi doktor tak berani nak bg keputusan tepat. Emergency operation untuk keluarkan pendarahan dn utk selamatkan nyawa saya.

8.30 pg sy di tolak masuk ke dewan bedah..

Doktor toreh balik parut czer sy. Mmg rasa mcm bersalin lg sekali. Cuma kali ni lebih sakit. Mak kata pembedahan sy makan masa 3 jam. Sy tak sedar sbb dibius satu badan. Doktor explain, janin berada di tiub sebelah kanan, janin membesar dan tiub sebelah kanan pecah....bersama-sama janin..*sayu rasa hati*..Tiub sebelah kanan doktor buang. Kata doktor nasib baik sy sempat ke hospital, kalau tak mungkin sy takkan berada di dunia ini lagi sebab pendarahan yang banyak.

Sampai hari ni sy masih ingat sakit itu. Masih terasa sakit menggila itu. (lebih sakit dr contraction nk bersalin!). Masih trauma..Bila sy fikirkan, mungkin Allah tarik balik rezeki yang Dia beri kerana tahu sy tak bersedia. 9 minggu, degup jantungnya sudah ada..Dan Allah tarik satu anugerahNya iaitu sebelah tiub saya kerana sy menolak rezeki pemberianNya. Ya Allah.. Ampunkan hambaMu ini..

Jadi mommies, nasihat saya:
  1. Kalau sakit perut jgn buat main @ anggap tiada apa yg berlaku.
  2. Kalau flow period bukan keluar darah..itu bukan period, itu spotting@mild bleeding.
  3. Ikut naluri. kalau dh rasa ada yang tak kena, pergi saja hospital cepat2.
  4. Dan Ectopic pregnancy mmg x dpt dikesan dgn UPT biasa pada peringkat awal..Menjelaskan kenapa negative waktu sy buat UPT
Hope dpt memberi info kepada mommies semua!!

25 comments:

yUmiE AzuRa said...

ohmyGod!
Serius takut bce.but Alhamdulillah u selamat dear.percaya pd rezki,qada' dan qadar Tuhan.

MimahAjil said...

seriau sy baca cerita awk...
Alhamdulillah Allah masih bagi peluang awk bernafas besarkan ank awk...InsyaAllah akan ada rezeki lain selepasni...kuatkan semangat..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

seram baca ni... tapi apapun syukur sis selamat

azzpinky said...

Oh My...klau kandungan u still ada, mgkin baby kita sebaya skrg....

Yup, betul tu...spotting stain if not bleeding might be the early pregnancy sign...Saya aritu pon 7 ari spotting stain camtu...tup2 preggy...

Syukur segalanya selamat...mgkin itu yg terbaik utk u...

azzpinky said...

Oh My...klau kandungan u still ada, mgkin baby kita sebaya skrg....

Yup, betul tu...spotting stain if not bleeding might be the early pregnancy sign...Saya aritu pon 7 ari spotting stain camtu...tup2 preggy...

Syukur segalanya selamat...mgkin itu yg terbaik utk u...

erna said...

Ya Allah sedih pulak saya baca entry ni..baby iman saya baru 9bulan.suami macam tak kisah ada baby lagi.tp saya selalu tolak.sedih baca entry ni..

semoga cepat sihat :)

Anonymous said...

Хорошая сочинение, узнал горы нового!) [url=http://profvesti.ru/o-stroitelstve-domov/]ремонт холодильников на дому[/url]

~Beb~ said...

SubhanAllah.. Sayu plak baca. Dugaan yg amat berat. And thanks for sharing.

harz harun said...

gerun!..

anyway,thanx for sharing!

♥Layla Rahman♥ said...

salam..

sedihnya baca kisah u..berjurai airmata sb saya pun skang tgh peknen 9weeks.peknen selepas setahun bersalin czer..mintak2 dipermudahkan olehNYA...

Anonymous said...

Hi there, I enjoy reading all of your article. I
like to write a little comment to support you.

Here is my weblog diet that works

Anonymous said...

What's up to every one, the contents existing at this web page are genuinely amazing for people
experience, well, keep up the nice work fellows.


My web-site: michigan lasik surgery

tenku butang said...

Assalammualaikum.. hai.. alang2 dah singgah n baca entri ni, teman follow sekali la ye blog ni.. follower no. 192, sudilah kiranya follow blog teman yea..
http://tengkubutang@gmail.com/

Takutnya baca entri awak ni, upt pun takleh kesan yea ? Mujur awak selamat.. tp kesian kat awak menahan sakit yg agak lama jufak kan.. masyaAllah..

tenku butang said...

Silap.. Follower no. 191..

Anonymous said...

time kasih kak for info.. sy pn de ase sakit2 kat ari2 belah kiri ni..makin lame makin kerap..nk tggu waktu period je ni utk sah kan.. xtau la betol pregnant ke x..hope betol la.. amin.. experience akk sgt2 membantu..sy haritu pun hampir nk urut sbb rase sakit tu mcm nyengat2 n sgt xslese.. huu

M.Y.N.A said...

Salam... saya pon mglami masalah yg sama. Sakit di ari2 kiri dan ada spotting coklat muda campur sedikit darah. Dh 2 hari camni. Period akan datang lagi 12 hari. Harap dapat berita gembira. Dh 7 thn tggu ni...

Nurhayati Abu Zakie said...

Salam..sy pun baru lepas jumpa pakar O&G..period sy bulan ni xmcm flow biasa..first day keluar sikit and warna coklat gelap kehitaman..hr kedua smp hr ke 5 cuma ada stain warna coklat cair..sy inform O&G and dr suggest buat blood test tp xpregnant..skrg sy ada rasa ngilu dkt ari2 sebelah kiri..period lg 12 hari..takut jugak :(

Syasya said...

Takutnye, mlm td sakit sngt ari2 sebelah kiri sampi xleh luruskan kaki...skang dah 32 weeks.. Ape tu ek?

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

obat sakit pinggang said...

Salam Kenal Aja Kawan

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Rika Oktavia said...

alhamdulillah Allah masih sayangkan sis . Ujian Allah pasti ada hikmah apa yg berlaku.

zurinah Zainudin said...

Nadira, boleh contact saya tak guna whatsapp pun ok. Saya nak tanya ciri2 kandungan tu. Nombor hp saya 0128221912

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

cara menyembuhkan penyakit rhinitis alergi said...

bagus juga artikelnya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails