Friday, January 13, 2012

Mari cek barang apa yg belum dibeli..*ohh suka*

Salam buat semua.peace!

Sejak bulan lepas sy dah mula beli barang utk baby. Masuk je kedai jua barang baby or pegi mana-mana bahagian barangan bayi, cukup teruja. Awa kehamilan, Si Suami langsung tak bagi izin saya menjeling, melihat, menyentuh sekaligus membeli barang baby. Masih awal katanya, tak elok.

Macam2 alasan sy beri, saya kata nnt dh masuk 7 bulan x larat nak jalan lah. Cepat penat lah. Dia selamba berkata

"dah nk bersalin lagi kena jalan byk, senang bersalin"..*ohh..suamiku*

Jadi utk menyedap rasa hati saya hanya tengok barang2 bayi di online blogshop sahaja.*Dengan perasaan yg tergedik2 nk beli juga!*

Masa berlalu, diikut juga kata suami. Masuk 7 bulan, hari-hari saya tuntut pada suami.

"Bila nak beli barang baby?"
"Dah masuk 7 bulan ni, jom la pg beli."
"Minggu ni pg beli juga!Tak kira!"

*Bila si ibu dah naik meroyan, maka si ayah makin pening kepala, terpaksa diturut juga*

Duduk dikawasan saya ni mmg xde lah warehouse clearance ke, stock clearance ke. Nada! Cemburu dgn Mummies yg duduk di KL..Oh sungguh seronok mereka bersopping..

Sebelum membeli awal2 Si Suami udah berpesan:

"Beli ikut keperluan,bukan KEHENDAK!"  *ditekankan word kehendak tu ye??*

Jadi mari kite cek ceklist yg saya ambil dari blog Pn. Amal ni.Compare dgn apa yg sy dah beli..weeee~

Baby

1 Baju- Lengan Pendek - 8 ~ Dah beli 4
2 Baju- Lengan Panjang - 6 ~ Dah beli 2
3 Romper - 2 ~ Belum beli
4 Seluar- Pendek - 6 ~ Dah beli 4
5 Seluar- Panjang - 8 ~ Dah beli 2
6 Sarung Tangan -10 psg ~ 5 pasang
7 Sarung kaki - 10 psg ~ 5 pasang
8 Sapu Tangan - 3 ~ 4 helai dlm satu peket
10 Barut - 10 ~ 6 helai
11 Topi - 2

Diapering

1 Napkin - 1 pek ~ Tak beli
2 Lampin Pakai Buang - 2 pek ~ 1 paket newborn punya
3 Diaper Wipes - 2 pek ~ 6 pek
4 Safety Pin ~ Tak beli
5 Changing Mat ~ Ok
6 Nappy Liner ~ Tak beli
7 Baldi Untuk Napkin~ Ok
8 Beg Untuk Diapers~Ok
9 Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi ~ Ok. Pureen ABD

Baby Care & Grooming

1 Bedak Bayi ~ Ok
2 Losyen Bayi ~ Ok
3 Minyak Bayi (Baby Oil)~ Ok
4 Tisu ~ Beli facial pad
5 Sikat ~ Tak penting kut
6 Putik Kapas (Cotton Bud)~Ok
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper) ~ Ok
8 Nasal Aspirator (untuk selsema) ~ Ok
9 Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital)
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi)~ Belum beli
11 Termometer~ Perlu kah??
12 Vicks~Belum Beli
13 Minyak Telon~ Minyak Yuyi saje
14 Syringe for Medicine~ Tak perlu


Nursering

1Selimut ~ Dah beli 1
2 Bedding set ~ Ok. kekabu punya
3 Play Pen / Katil Bayi ~ Err.tak beli kut. Takut anak xmo tido dalam
4 Mainan untuk Play Pen / Katil ~ Tak beli
5 Kelambu ~ Done
6 Bakul Baju Kotor ~ Ok
7 Bakul Baby (Simpan Baju Baby)~Ok
8 Bakul Baby (Simpan Baby Care)~Ok

Feeding

1 Botol saiz S - 2 ~ Dah ada 3 saiz
2 Puting Botol Susu - 2 ~ Sekali dgn botol
3 Bottle Sterilizer ~ Tak payah.Rebus aje
4 Berus Pembersih Botol ~ Ok
5 Penyepit Botol ~ Tak perlu kot?
6 Sterilising Tablet ~ Tak perlu jugak.
7 Nipple Cream ~ Nanti baru beli
8 Nursing Pad Washable - Belum Beli
9 Nursing Pad Disposal - Belum Beli
10 Breast Pump ~Belum beli
11 Nursing Pillow ~ Tak payah
12 Nursing Bra ~ Belum Beli
13 Termos ~ Nanti dulu

Bathing

1 Tuala ~ Ok.dah ada 2
2 Besen Mandi~ Ok
3 Syampu ~ Ok
4 Sabun Mandi ~ Ok
5 Span~ Washcloth lg better
6 Gayung ~ Tak perlu

Extra

1 Penyangkut Baju Berklip
2 Permainan Bermuzik
3 Bumbo Seat
4 Baby Gym
5 Stroller / Jogger
6 Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
7 Car seat
8 Album
9 Beg Bayi
10 Baby Sling
11 Nursing Cover
12 Nursing Clothes / Wear

Ok.Kesimpulannya barang2 untuk saya yg bnyak tak beli lagi..Huuu..


Botol susu hasil rembatan si suami

Ni tong sampah kecik, tp skrg buh berus botol,nappy rash cream n macam2 lagi

Bakul isi baju n barang baby

Baju lengan pendek dn seluar panjang

Baju lengan panjang dn seluar panjang

Baju lubang2

sarung tgn n sarung kaki

Blanket n topi

Beg!


Ohh..mohon ampun gambo tak rotate..Maka sila rotate kepala anda. Woha!




Gambo x jelas, camera cikai..weee~




till next entry..xoxo

6 comments:

ctmah said...

xsabanya nak shopping macam nadira :D tp masih awl lg ni

ciNDerella stRikEr said...

hye... salam kenal.
btul kt hubby tu...lg nk dekat bersalin lg bagus byk kn berjalan. hehehe....
ape susah...online shopping je. =p

honey bedazzled said...

gripe water tu sy suggest sgt beli, byk membantu seriously. and kenalah beli syringe sama. mcm mana nak bagi gripe water if xada.heheh

PUAN THALHA : said...

wah. ok lah tu, kene beli barang baby dah.. lagipun dah 7 bulan, sesuai sangat. :) dear, u ada left comment kat blog i kan? ha ah. pasal gdm tu, i sekarang amek insulin, tapi dosage paling rendah la. btw, nak tanya kalau minum air belimbing besi tu, camana ek? kene blend ke, tak? awak kene amek insulin tak ? hee. banyak pulak tanya. nak share gak.. thanks ek :)

Ryehanna said...

Termometer wajib ada especially newborn kena jaga sgt2 kalau suhu naik ke ape ke.. tahla, sy xleh kalo xde termometer.. mmg simpan je dlm handbag :)

gripe water xpnh beli. minyak yuyee dulu beli je tp xpakai2 pn. sy suggest minyak afiat dr minyak yuyee. plus org kata minyak yuyee ada ba alif ba ya...cer google..

Lg satu, nursing pad wajib beli. abis basah n masam bra nnt kalau xde.. hihihi.. time2 br beranak tu air susu byk (ikut org jgk la)

:)

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails